Word games: mixed bag

I. Bridging words- find the suitable 3 letters that fill in these blanks to get 2 words:
e.g. : cof _ _ _ al

The answer could be ‘f e r’ which gives us the words coffer and feral

1) tan _ _ _ ure

2) repr _ _ _ rtly

3) mean _ _ _ ision

4) liss _ _ _ lette

5) mo _ _ _ erior

II. Spoonerisms – find the pair of words on either side from their synonyms given. These word pairs are spoonerisms of each other:

1) original view – stitch stock

2) rob pauper – moonshiner

3) looked for welcomer – sexy seaman

4) manipulate pager – accountant

5) lift earth – mourn dog

III. Continuous letters- find a word that contains the given string of letters as is:
e.g. : *ept*
One possible answer is september

1) *nsf*
2) *ssf*
3) *otc*
4) *gna*
5) *sth*
6) *stl*
7) *thp*
8) *oqu*

IV. Cryptic clues- find the answer to these cryptic clues:

1) Talk about breast cancer at last with daughter was well-planned (12)

2) Friend frequently has a drink at last (6)

3) At last keen hunter finally shot down an animal (11)

V. Russian dolls- find the word on the right hand side with the help of those on the left hand side. A synonym of the first word should be placed within the synonym of the second to obtain a synonym of the word on the right hand side.

e.g. abundant-> nurtured = reddened
Answer would be ‘lush’ within ‘fed’ to get ‘flushed’

1) sphere->central = diseased

2) be->loaned = regret

3) decoy->travel = right

4) also->every = indulge

5) previous->affair = deforming

VI. Reverse Russian dolls – same as Russian dolls, except the word that’s supposed to go in should be reversed.

1) illustration->take a position = pass

2) mistake->break apart = yield

(Answers to follow. Scroll down please)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Answers:

I. Bridging words

1) tan _ _ _ ure – tandem demure
2) repr _ _ _ rtly – reprove overtly
3) mean _ _ _ ision – meander derision
4) liss _ _ _ lette – lissome omelette
5) mo _ _ _ erior – moult ulterior

II. Spoonerisms

1) original view – stitch stock : true sight – sew trite
2) rob pauper – moonshiner : loot beggar – bootlegger
3) looked for welcomer – sexy seaman : sought hailer – hot sailor
4) manipulate pager – accountant : cook beeper – book keeper
5) lift earth – mourn dog : heave ground – grieve hound

III. Continuous letters – possible answers are

1) *nsf* – transfer
2) *ssf* – blissful
3) *otc* – crotch
4) *gna* – poignant
5) *sth* – posthumous
6) *stl* – whistle
7) *thp* – toothpaste
8) *oqu* – eloquent

IV. Cryptic clues

1) Talk about breast cancer at last with daughter was well-planned (12)

Answer: orchestrated
Annotation:
talk = orate
breast = chest
cancer at last = r
daughter = d
Definition: well-planned

2) Friend frequently has a drink at last (6)

Answer: finale
Annotation:
Friend frequently = fin
a drink = ale
Definition: at last

3) At last keen hunter finally shot down an animal (11)

Answer: rattlesnake
Annotation:
hunter finally = r
anagram of (at last keen r)*
anagram indicator – shot down
Definition: an animal

V. Russian dolls

1) sphere -> central = diseased
Answer: orb -> mid = morbid

2) be -> loaned = regret
Answer:am -> lent = lament

3) decoy -> travel = right
Answer: roper -> ply = properly

4) also -> every = indulge
Answer: and -> per = pander

5) previous -> affair = deforming
Answer: ex -> fling = flexing

VI. Reverse Russian dolls

1) illustration-> take a position = pass
Answer:   -> (art) -> sit = strait

2) mistake -> break apart = yield
Answer:  -> (err)-> sunder = surrender

– Sriram

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s